Většina z nás si hlídá svou štíhlou linii, nebo se snaží nějaké to kilo shodit, takže ačkoli čokoládu milujeme, jenom málokdy si ji dopřejeme. Ale vědci tvrdí, že bychom se neměli žinýrovat – hořká čokoláda je totiž zdravá!
· Ne všechno, co se tváří jako čokoláda, je čokoláda
Nemluvíme o těch mléčných hmotách, které se za čokoládu vydávají a je v nich více cukru a umělých látek nebo sladidel, než je v cukřence. Mluvíme o kvalitní čokoládě, která má obsah kakaa nebo kakaových bobů alespoň sedmdesát procent.
Dopřáváte si denně alespoň čtvereček kvalitní čokolády? To je dobře!
A proč? Protože vás bude chránit před mrtvicí a jinými onemocněními mozku, kterým může tento nejdůležitější a nenahraditelný orgán podlehnout. Cévní příhody mohou klesnout až o třicet tři až čtyřicet procent, pokud si denně dáte alespoň dílek nebo dva hořké čokolády, která má obsah kakaa nad sedmdesát procent. Dánští vědci ale tvrdí, že i šedesát procent čokolády je dostatečné množství k tomu, abyste ochránili svůj mozek před cévními příhodami.
– Proč právě hořká čokoláda?
Všechny ostatní hmoty, které mají méně, než řekněme šedesát pět procent čokolády, obsahují jednoduché cukry, a mnohdy až třicet procent celkové hmoty. To je příliš mnoho na to, aby čokoláda, která je v těchto cukrovinkách přítomna například jenom ve třech nebo pěti procentech, rozhodně zdravá není.
– Příliš mnoho cukrovinek naopak riziko cévní příhody může zvyšovat
Čokoládové hmoty, které neobsahují dostatečné množství kakaa, obsahují cukr, který může cévám škodit, hlavně cévám v srdci, mozku a játrech.
Zdravé jsou Flavonoidy
Flavonoidy jsou antioxidanty, jež působí proti usazování cukru a škodlivých látek v cévách.
Co způsobuje kvalitní čokoláda?
· Lepší průtok krve
· Lepší kvalitu spánku
· Vysoký obsah hořčíku a vápníku
· Zlepšuje stav naší imunity
· A samozřejmě zahání chuť na sladké!