Pokud ještě někdo nikdy negriloval, tak by jej určitě zajímala zásadní otázka a to:
Co je to vlastně grilování?
Grilování je úprava jídla (nejčastěji masa, klobásek či zeleniny) tak, že na něj dopadá tepelné záření.
Teplota vzduchu v okolí by při grilování neměla být moc velká, aby nedocházelo k ještě většímu předávání tepla. Proti připálení se daný pokrm polévá nejčastěji šťávou. Pro lepší chuť si jej můžeme i okořenit, a aby se nám dobře upravilo i uvnitř, je nutné jej nakrájet na menší plátky.
Existuje několik metod grilování. Mezi ty nejčastější patří metoda přímá nebo grilování na kamenné desce.
Přímá metoda: Žár zde působí přímo na pokrm a používá se pro jídla, která se dělají více
než 30 min. Mohou to být například klobásky nebo steaky. Nikdy nezapomeňte pokrm otočit!
Metoda grilování na kamenné desce: Výhodou této metody je to, že je velmi zdravá. Jídlo je bez zbytečných tuků a můžeme si užít i lepší chuť a vůni grilovaného pokrmu. Kámen pro grilování je vyroben nejčastěji z žuly a má čtvercový nebo obdélníkový tvar.
Existuje mnoho jídel, která si tímto způsobem můžete připravit. Nemusí to být pouze maso
či zelenina, ale například je také výborný grilovaný hermelín, což ocení nejen vegetariáni.
Má grilování nějaké nevýhody?
Bohužel tak jako všechno ostatní má také své pro a proti. Nevýhodou je že zde vznikají karcinogenní látky nebo polyaromatické uhlovodíky, ale pokud grilujete jen párkrát za čas, určitě se vám nemůže nic zlého stát. Objevují se i případy salmonely nebo listerie.
Dejte si pozor!
Je velice nutné dbát i na své bezpečí. Vykytují se ve velkém množství také popáleniny, různé ošklivé řezné rány nebo inhalace kouře, takže pozor!
Pokud zrovna nic neděláte a je u vás pěkné počasí, utíkejte ven a něco dobrého si ugrilujte J. Bude to stát určitě za to.