Mnoho lidí si vyrábí bezovou limonádu. Má skvělou chuť, je osvěžující a krásně voní. Ale bez toho umí mnohem více. Díky svému složení byla jeho léčivá síla využívána už v Antice. Léčivá je kůra, květ, plody i listy.
Účinné látky bezu
Květy bezu, které se nejčastěji zpracovávají, obsahují silici, slizy, třísloviny, sulfáty i vápník. Květy jsou zdrojem vitamínu C. Plody obsahují pektiny a dokonce pak i 19 organických kyselin. Dále obsahují rutin, cukry, a pokud jsou plody čerstvé, tak také obsahují vitamín C. Bez ve slupce a v semenech obsahuje vitamín A, vitamíny B a kyselinu pantotenovou. Listy obsahují veliké množství vápníku.
Užívání a léčivé účinky
Květy se trhají z jara, když jsou plně rozkvetlé. Užívají se čerstvé i sušené. Dělá se z něho čaj, nálev nebo macarát. Díky tomu si pak v létě můžete dopřát skvělou bezovou limonádu, která osvěží a dodá vitamíny.
Květy bezu se využívají při mnoha různých obtíží. Jde například o nachlazení, chřipku, žaludeční obtíže, při nemocech cév. Využívá se i na podporu tvorby mateřského mléka. Co není moc známé je, že se dá využít i při rakovině, ledvinových obtížích a spalničkách. Výluh z květů se dá využívat i zevně. A to na léčbu ekzémů i pro zvláčnění pokožky.
Výluh se dá inhalovat při rýmě a zahlenění. Skvělé je tak mít zásobu nasušených květů, které můžete v případě potřeby využít po celý rok. A pokud se vám nechce nebo nemáte možnost si natrhat, usušit a zpracovat květy i plody bezu, pak si můžete zakoupit různé bio produkty, jako bezový sirup, bezovou limonádu, marmeládu a další produkty. Díky tomu můžete konzumovat tuto skvělou a léčivou rostlinu po celý rok a díky tomu získat i potřebné vitamíny a udělat něco pro své zdraví a zároveň si vychutnat skvělou chuť. Je třeba myslet na to, že plody bezu jsou jedovaté, ale při tepelné úpravě se takto už konzumovat mohou.